2013. augusztus 28., szerda

Dínó és a Zen -nálunk tetten érhető és megtapasztalható a Zen hatása


A múltkor Dínó ott hagyta abba meséjét, hogy szíve szerint odamenne a vendégekhez, és arra kérné őket, ne foglalkozzanak semmivel, csak adják át magukat a végtelen nyugalomnak, amikor a Zen kert „partján” nézelődnek.
Most így folytatja:

Ez a kert azért is tetszik nekem, mert bár megmagyarázhatatlanul nyugalmat áraszt, mégis rengeteg energikusság van benne. Már a hullámzó kövek is erőt sugároznak, de a vízesés és maga a folyam különös hatással van rám is és azt hiszem a legtöbb vendégre is. Repülnek a percek, így könnyedén lehet eltölteni órákat is akár a „parton”, de most nem időzök itt többet, hanem besétálok a wellnessbe.
 

2013. augusztus 25., vasárnap

Vasárnapi idézet


„…a léleknek önmagába kell szállania, önmagával kell foglalkoznia. Távol a világtól, a várostól, a zsibongó sokaságtól, a zakatoló gyáraktól, a kufárok viaskodásától, a papok szemforgatásától, a tudósok feleselésétől. Erdők magányában, vizek partján, sivatagnak rónavidékén: ott készül az ábránd, a sejtés, a szeretet vágya, a gondolatok szárnyalása, az érzések igazsága, a költészet, a végtelennek imádása, s ha mindezek együtt vannak a lélekben: ott készül a hit.” (Eötvös Károly)

2013. augusztus 14., szerda

Dínó mesél a Zen Kertről


Visszajelzésekből tudjuk, hogy sokakat érdekel a keleti világ, a keleti kultúra és az a fajta különleges világ, amiről a mi blogunk is szól. A zen nem egy elvont, minden valóságtól elrugaszkodott fogalom, hanem olyan valami, amit legalábbis érdemes valamennyire megismerni, bizonyos dolgokat kipróbálni.
Nyitottnak lenni a minket körülvevő világra nem úri huncutság, hanem az élet adta lehetőségek elfogadása, és kipróbálása.
Rendszeres olvasóink tudják, hogy azt ígértük, Dínó szemével és fülével is igyekszünk majd mesélni a szállodáról és az azt belengő zenről.

Tegyünk egy sétát a kertben Dínóval, lássuk ő mit lát, mit hall és főleg mit gondol.
Dínó „így mesél”:

2013. augusztus 8., csütörtök

Légzés a zazen alatt, és…


Előző írásunkban „megtanultunk ülni”, ami nagyon fontos, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk a helyes testtartásra, most pedig a légzéssel foglalkozunk.
 

A zazennek a hétköznapi életünkben is jelen kell lennie, segítenie kell a

2013. augusztus 1., csütörtök

Mi a Zazen?


A kérdés kézenfekvő, mert blogunk olvasóinak nagy többsége nem képzett mester, sőt alig-alig jártas a ZEN Buddhizmusban, viszont kisebb-nagyobb mértékben érdeklődik a ZEN filozófia, a ZEN életszemlélet iránt. Mindig hangsúlyozzuk, hogy írásainkban a legfőbb szempont a közérthetőség és az érdeklődés felkeltése, adott esetben elmélyítése.
Tehát mi a zazen? A zen pillére maga a gyakorlat, a zazen, melynek első és egyik