2013. december 28., szombat

Boldog új évet!


A Buddhista Újév nem akkor van, amikor nálunk, tehát hamarosan, hanem három nappal az áprilisi telihold után.
Amikor aktuálissá válik megemlékezünk majd róla, de mert mi Magyarországon élünk, most kívánunk minden kedves olvasónknak boldog új évet!

2013. december 23., hétfő

Boldog karácsonyt!



Müller Pétertől származik az alábbi idézet, amivel boldog karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak!
„Amikor a hétköznapokban élsz, nem gondolsz a mulandóságra. Olyan természetes az egész. 
Tegnap, ma, holnap, holnapután - tipeg az idő előre, közönyösen, magától értetődően. Így is mondjuk: szürke hétköznapok. 
A ma, a holnap és a tegnap is az volt. Így élsz. 
Eszedbe sem jut, hogy ünnepben létezel.


2013. december 17., kedd

Zen közösségek és tisztségek (Tenzo)



A közösségekben a régmúlt idők óta hat tisztség van, ebből az egyik a „tenzo” aki a közösség élelmezéséért felelős, aki az ételeket készíti el. Ezt a feladatot mindig olyanokra bízták, akik megállapodtak az úton, nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek, és akik megvilágosultak, mert minden más esetben ez a munka sok szenvedést és nehézséget okozna.

Folyamatos erőfeszítést igényel, hogy változatos ételek kerüljenek a közösség tagjai elé és ez a munka, amit az idők folyamán sok nagy tanító is végzett, erősen különbözik a szakácsok és a konyhai kisegítők által végzett tevékenységtől.

Mit csinál egy „tenzo” naponta?

A déli étkezés után első feladata,

2013. december 7., szombat

Fürdőszoba és a Zen



Advent idején úgy gondoltuk egy könnyedebb témával foglalkozunk és ez a lakberendezéshez kapcsolódik, amiről már írtunk (itt olvasható), de most kifejezetten a fürdőszoba a fő téma.

Bármikor szóba kerül a zen stílus, mindig az egyszerűség, a kifinomultság, a természethez és az emberhez való közeliség kell, hogy eszünkbe jusson.
Ami zen lakberendezés az biztosan minimál stílus, és amikor minimál stílussal berendezett házakat, helyiségeket látunk érdemes elgondolkodni, vajon hol lelhető fel a zen. Manapság egyre jobban terjed ez az irányzat, mert mindenki a pihenésre, a kikapcsolódásra vágyik otthonában, és a zen pontosan ezt teremti meg számukra.
Az átláthatóság és a funkcionalitás mentén, lehetőségeinkhez mérten fürdőszobánk alaprajza is legyen egyszerű, és válasszunk ki egy fontos, mondjuk úgy fókuszpontot, amit kiemelünk a háttérrel, vagy valami más kiegészítővel.

A zen, a maga természet közeliségével milyen más színeket használhatna, mint a természetben is megtalálható színek?

A zöld, a barna, a bézs, a homokszínek, a szürke és a fekete és ezek minden árnyalata. Ezek a színek